Legújabb tesztalanyunk az Overmax Steelcore 1010 3G, ami kedvező ára ellenére nagyon sok érdekes és hasznos funkciót kínál. A dual SIM foglalatnak köszönhetően például kihasználhatjuk a 3G-s mobilinternet adta lehetőségeket, a GPS vevő segítségével pedig navigálhatunk, de kapunk még egy rakat egyéb extrát.

Csomagolás

Az Overmax Steelcore 1010 3G méretéhez méltó módon egy viszonylag nagy dobozban érkezik, amin azonnal visszaköszön a készülék kinézete és a fontosabb specifikációs részletek.

overmax-steelcore-1010-3g-doboz

A tetőt leemelve rögtön a tablet tárul elénk, ami alatt a tartozékokat találjuk. Túl sok mindent nem kapunk a készülékhez, de van itt töltő, adatkábel, némi papír (garancia és leírás). Ezeken felül pedig már alapból rajta van egy kijelzővédő fólia a táblagépen, ami mindenképpen pozitív.

Külső

Az Overmax tablete kifejezetten minőségi kivitellel bír, hiszen a ház nagyrészt fémből készült, és úgy általánosságban nagyon egyben van az egész, nem recseg-ropog. A 245 x 175 x 10 mm-es méretek átlagosnak mondhatók, de ez azért inkább egy nagyobb, masszívabb készülék, és nem egy karcsú darab.

overmax-steelcore-1010-3g-1

Az előlap nagy részét a méretes, 10.1 colos kijelző foglalja el, ami fölött egy kamerát és egy fényérzékelő szenzort találunk. A tablet oldalai kicsit elvékonyodnak, de persze nem túlzottan, hiszen rengeteg minden került ide. Jobb oldalon találjuk a hangerő gombokat, és egy Vissza gombot is szereltek ide, ami egész érdekes, kevés tableten látni hasonlót.

overmax-steelcore-1010-3g-portok overmax-steelcore-1010-3g-doboz-gombok

A bekapcsoló gomb felülre került, a készülék jobb oldalára, a bal oldalon ugyanitt pedig a különböző csatlakozókat találjuk. Van szabványos audio kimenet, TV kimenet (micro HDMI), micro USB és egy töltőnyílás is. A készülék jobb szélén még egy apró mikrofonnyílás van, és az oldalakon már nincs is más.

overmax-steelcore-1010-3g-hatlap-1

A hátlap nagy része fémből készült, de felül van egy kis leszedhető műanyag sáv, ami mögött találjuk a két SIM-kártya foglalatot, valamint a microSD foglalatot. Fent van még a kamera és egy LED villanó, alulra pedig a dupla hangszóró került, ami egyébként egész jól szól.

overmax-steelcore-1010-3g-sim

Kijelző

overmax-steelcore-1010-3g-kijelzo-1

Most pedig nézzük meg közelebbről a kijelzőt, ami az egyik legfontosabb alkatrész egy táblagépben. Az Overmax Steelcore 1010 3G-be egy 10.1 colos IPS panel került, ami meglehetősen szép színeket kínál, és a betekintési szögek is jók, azaz oldalról nézve sem torzul a kép. A maximális fényerő nem túl magas, bár ennek leginkább csak napsütésben érezhetjük hátrányát, beltérben bőven elég még a közepes szint is.

overmax-steelcore-1010-3g-kijelzo-2

A kijelző felbontása 1280×800 pixel, ez igazából általános felhasználásra elégnek mondható, de azért közelről nézve már nem túlzottan éles a kép, ez főleg a szövegnél látszik. Persze a készülék árába valószínűleg már nem férne bele egy Full HD-s panel, így ez is teljesen rendben van, összességében semmi gond nincs a kijelzővel.

Hardver

A tabletet egy MediaTek MTK8382-es chipset hajtja, ami négy darab 1.6 GHz-es Cortex-A7-es processzormagot és egy kétmagos Mali-400MP2 grafikus chipet jelent. Ez nem egy erőgép, de a legtöbb dologra azért bőven elég, ráadásul egy energiatakarékos hardverről beszélünk. RAM-ból sajnos csak 1 GB került a készülékbe, de a 16 GB-os tárhely már nagyon sok mindenre használható, ráadásul ez tovább bővíthető memóriakártyával.

Az Overmax Steelcore 1010 3G hardvere simán elég a HD felbontású kijelző meghajtásához, a menürendszer viszonylag gyors, az appok hamar elindulnak és a böngészés is jól működik. A videólejátszással, filmnézéssel szintén nem lesz gond, ráadásul akár még játékra is használható a kütyü, hiszen sok minden elfut rajta. Szépen ment például a N. O. V. A. 3 és az Asphalt 8 is, mindkét játék meglehetősen szép grafikával rendelkezik.

oövermax-steelcore-1010-screen-6

Szoftver

A készüléken egy Android 4.4.2-es rendszer fut, ami nagyon közel áll a robotos szoftver gyári kiadásához. Mint már említettem, a menürendszer szépen és folyamatosan működik, ráadásként pedig kapunk néhány előre telepített extra alkalmazást. Alapból van a készüléken például víruskereső és irodai program.

overmax-steelcore-1010-3g-kijelzo

Néhány screenshot a készülékről:

oövermax-steelcore-1010-screen-1 oövermax-steelcore-1010-screen-2 oövermax-steelcore-1010-screen-3 oövermax-steelcore-1010-screen-4 oövermax-steelcore-1010-screen-5

Kamera

A hátlapra egy 5 megapixeles, LED villanós kamera került, míg az előlapon egy 2 megapixeles szenzort találunk, amik papíron még elég jól is hangzanak. A valóságban azonban ezek szinte semmire sem jók, nagyon gyenge minőségű képeket készítenek. A frontkamera videóchatelésre még talán elmegy, de egyébként nem igazán fogjuk egyiket sem használni. Persze ez nem olyan nagy probléma, hiszen egy tablet nem is fényképezésre való.

overmax-steelcore-1010-3g-kamera

Ilyen képet készít a hátlapi kamera:

oövermax-steelcore-1010-foto

Extrák

Az Overmax Steelcore 1010 3G kifejezetten sok extrát kínál, nézzük ezek közül a fontosabbakat. Kezdjük is mindjárt a tablet nevében is szereplő 3G csatlakozási képességgel. Ezzel ugyebár kiaknázhatjuk a mobilinternet nyújtotta lehetőségeket, de akár telefonálásra vagy SMS küldésre is alkalmas a készülék. Persze leginkább a mobilnetnek van értelme egy ekkora tablet esetében. A készülék egyébként két SIM kártyát is kezel.

Nagyon hasznos lehet a beépített GPS vevő, aminek révén akár navigálhatunk is a készülékkel. Ráadásul egy előre telepített navigációs alkalmazást is kapunk, amit persze lecserélhetünk akármi másra.

Külön említést érdemel még a HDMI kimenet, amivel könnyedén kitehetjük a tablet képét egy TV-re vagy monitorra. Ez jól jöhet például filmezéshez vagy akár játékhoz is. Természetesen a Bluetooth sem maradt ki a készülékből, a micro USB pedig támogatja az OTG-t, azaz különböző eszközöket csatlakoztathatunk (pl. pendrive, billentyűzet vagy egér).

Üzemidő

Az Overmax tablete a nagy méretnek megfelelően egy hatalmas, 7000 mAh-s akkumulátort kapott, ami az energiatakarékos hardverrel együtt kifejezetten hosszú üzemidőt biztosít. Folyamatos filmezéssel vagy böngészéssel akár 8 óra is kihozható a készülékből.

Összegzés

Az Overmax Steelcore 1010 3G egy középkategóriás táblagép, és ennek megfelelően nem rendelkezik túlzottan erős hardverrel, magas felbontással vagy jó kamerákkal. Ennek ellenére egy korrekt készüléket kapunk, ami általános felhasználás során simán megállja a helyért. A kijelző elfogadható minőségű, a működés meglehetősen gyors, a legtöbb játék simán elfut a táblagépen, ráadásul nem kell lemondanunk a 3G-s mobilnet vagy a GPS navigáció nyújtotta lehetőségekről sem. A készülék jelenleg 50-60 ezer Ft körüli áron kapható.

Hogy tetszik az Overmax tablete?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<b>Töltsd ki a biztonsági mezőt is!</b> *