Tablet vásárlási útmutató 2014

16

2014 a táblagépek éve lesz, ehhez nem fér kétség. Egyre többen terveznek ilyen készüléket venni, de sokan nem tudják, hogy mi alapján válasszanak tabletet. Nekik készítettünk egy átfogó cikket, amiben 10 kérdés és válasz segítségével adunk részletes útmutatót. Jó olvasgatást! :)

google-nexus-7

 

#1: Mire használnád a legtöbbet?

Amikor felmerül az igény egy tablet vásárlására, akkor nem árt tisztázni, hogy mire is szeretnénk azt használni. Néhány ötlet:

 • munka
 • játék
 • filmek
 • böngészés
 • olvasás

Persze a legtöbben nem egy konkrét célra vesznek táblagépet, hanem általános, vegyes feladatokra. Ilyenkor előfordulhat, hogy kompromisszumokat kell kötni.

 

#2: Mekkora méretű kell?

A táblagépek méretét alapvetően a kijelző mérete határozza meg. Valakinek a hordozhatóság az elsődleges szempont és a kisebbeket választják, mások viszont szeretnek minél nagyobb képernyőn dolgozni, szórakozni.

A legelterjedtebb méretek a következők:

 • 7 col: Ha egy kisméretű, könnyen hordozható tabletet keresünk, akkor ez a legjobb méret. Elfér egy kisebb táskában, de akár egy nagyobb farmer, vagy kabátzsebben is. Sokan szeretnek útközben filmezni vagy olvasni, nekik ajánljuk az olyan 7 colos tableteket, mint például a Nexus 7.
 • 8 col: Ez legtöbbször csak szélességben nagyobb az előzőnél, és hasonló magas. Jó eséllyel nem fér el zsebben és nehézkesebb is egy kézzel kezelni. Mégis sokan részesítik előnyben, mivel pont annyival nagyobb a 7 colosnál, hogy már sokkal kényelmesebb rajta böngészni vagy játszani. Nagyon népszerű ebben a kategóriában az iPad mini, illetve az LG G Pad 8.3.
 • 10 col: Az ilyen nagyobb méret már nehezebben hordozható, kell neki táska, vagy egy megfelelő tároló. Ráadásul ez már egyáltalán nem használható egy kézzel, csak ha letámasztjuk. Persze megvannak az előnyei is a nagy méretnek, komoly filmes, vagy játékélményt nyújthatnak, ráadásul böngészni is nagyon kényelmes rajtuk.
tablet-meretek

Pár szó a képarányról

Alapvetően kétféle képarány terjedt el: a 16:9-es és a 4:3-as. Az elsőnek a képe hosszúkásabb, keskenyebb, így alkalmasabb filmezni, míg a második kicsit szélesebb, és így jobb rajta olvasni és böngészni.

 • Legelterjedtebb 16:9-es képméretek: 7 colos és 10.1 colos (pl. Nexus, Samsung tabletek)
 • Legelterjedtebb 4:3-as képméretek: 8 colos és 9.7 colos (pl. Apple iPad, iPad mini, valamint ezek androidos utánzatai)

 

#3: Kell a nagy felbontás?

A tableteknél elterjedt legkisebb felbontás a 800×480-as. Ez nagyon pixeles képet eredményez, így kevésbé ajánlott. Egy 7 colos tableten az 1024×600, vagy egy 8 coloson az 1024×768 képpont már elfogadható képet ad. A pixelek még itt is kivehetők szabad szemmel, de ez a legtöbbször már nem zavaró. Nagyobb méretben ajánlott a 720p-s HD, vagy 1080p-s full HD-s felbontás. Az utóbbi már nagyon éles, és az ennél több pixel már teljesen fölösleges.

Egy 7 colos tableten az 1024×600, vagy egy 8 coloson az 1024×768 képpont már elfogadható

 

#4: Milyen legyen a kijelző típusa?

Ez egy kulcskérdés a megfelelő tablet kiválasztásánál.

 • Az LCD/TFT kijelzős készülékek képminősége legtöbbször nagyon gyenge. A színek fakók és ha nem szemből nézzük, akkor már alig látszik valami. Napfényben pedig esélytelen valamire is használni őket. Előnyük, hogy az ezzel szerelt tabletek olcsóbbak, de nem igazán tudjuk ajánlani őket. A TN panelre ugyan ez vonatkozik. (Vannak persze jobb minőségű LCD-k is, például a Samsung Galaxy Tab 3 7.0 kijelzője egész szép. )
 • Az IPS kijelzők egy hatalmas minőségi ugrást jelentenek. Nagyon szép színekkel rendelkeznek és oldalról is jó képet adnak. Ha összehasonlítjuk egy TFT-vel, akkor a különbség nagyon szembetűnő. Kicsit drágábbak az ilyen kijelzővel szerelt tabletek, de ezek között is vannak olcsóbbak, akár már 30 ezer Ft alatt is.
 • Vannak még AMOLED kijelzők, de ezek tableteknél még nem igazán elterjedtek, majd ebben az évben jön pár ilyen a Samsungtól. A képminőség talán a legjobb, de ennek megfelelően drágák is az ilyen készülékek.

 

#5: Milyen operációs rendszer?

Ha táblagép vásárlását tervezzük, akkor alapvető fontosságú a megfelelő operációs rendszer kiválasztása. Az Android jelenleg kb. a piac 65%-át uralja, és ez növekszik, az iOS kicsit gyengül, de azért stabilan tartja a második helyét. A Windows-nak pedig még nem sikerült áttörő sikereket elérni tabletek terén, de az olcsóbb készülékek megjelenése változtathat ezen.

operacios-rendszerek
 • iOS: Csak az Apple tabletein található meg (iPad, és iPad mini). Nagyon megbízható, mivel nem kell sokféle hardverre optimalizálni. Gyors és teljesen akadásmentes működés, valamint majdnem fél millió kifejezetten iPad-re optimalizált alkalmazás között válogathatunk. Hátránya, hogy viszonylag zárt, és kevésbé testreszabható a rendszer, ráadásul nem is olcsók az Apple cuccok.
 • Android: A Google operációs rendszerének legfőbb előnye könnyű testreszabhatóság. Ezt a gyártók is kihasználják így amíg a Nexus 7-en egy alap Android található, ahogy a Google azt megálmodta, addig a Samsung, LG, vagy Amazon tableteken már valamennyire más a felület. A Google Play-en is hatalmas mennyiségű alkalmazás és játék érhető el, és sok közöttük az ingyenes is. Hátránya Az Androidnak, hogy sokféle hardveren fut, és van amikor nem sikerül túl jól optimalizálni, ami lassulásokat, akadásokat okozhat.
 • Windows: Eddig nem túl sikeres a Microsoft csempés kinézetű rendszere, de nem adják fel a küzdelmet. Ha valakinek fontos a megszokott PC-s felület és alkalmazások, vagy szereti a laptop-tablet hibrid készülékeket, akkor ez is jó választás lehet.

 

#6: Milyen hardver?

A tabletek lelkét a chipset, vagy más néven SoC (System on Chip) adja. Ez processzorból, grafikus chipből és egyéb összetevőkből áll.

Amire ügyeljünk:

 • processzor: Alapvető számítási teljesítményért felelős. Sokan azt hihetik, hogy csak a magok szám határozza meg a teljesítményt, de ez nem igaz. Egy korrekt kétmagos processzor lehet erősebb egy gyenge négymagosnál. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor vannak az alacsony fogyasztású processzormagok, ezek az Cortex A5-ös és utódja az A7-es.  Ezek nem túl erősek, és az első már igencsak elavult is. Az A9-es vagy magasabb számú magok már jó teljesítménnyel rendelkeznek, de ezek között is nagy lehet a különbség.
 • GPU: A grafikus chip felel a megjelenített képért, és nagy szerepe van a videók lejátszásánál, valamint a játékoknál. Sokszor előfordul, hogy erős processzorhoz gyenge GPU társul, és ez erősen lekorlátozza a tablet teljesítményét.
 • RAM: 1GB memória alatt már nem érdemes tabletet venni, de vannak már 2-3GB-tal szereltek is.
 • ROM: A nagy belső memória nem mindenkinek fontos. Ha valaki nem akar sok mindent tárolni a tableten, akkor akár 4GB is elég lehet, de az általános a 8GB, amire már néhány film, vagy nagyobb játék is ráfér. Ha van memóriakártya bővítési lehetőség, akkor szinte fölösleges is ezeknél nagyobb. (Meg kell említeni, hogy a rendszer lefoglalhat akár 1-2GB-ot is, így nem tudjuk a teljes belső tárhelyet felhasználni)

 

#7: Kell a hosszú akkuidő?

low-battery

Mit ér a tablet, ha le van merülve?

Fontos lehet, hogy sokáig bírja a táblagép egy feltöltéssel, főleg ha útközben akarjuk használni, vagy olyan helyen, ahol nincs töltési lehetőség. Meg egyébként se jó, ha a töltőt is hurcolnunk kell állandóan. Az olcsóbb tabletek sokszor csak 2-4 órát bírnak ki, ami alkalmatlanná teszi őket hosszabb utakra, vagy egész napos használatra. Ha olyan készüléket találunk ami közepes használat mellett 5 órát kibír, akkor már nem lehet panaszunk. Ha pedig nagyon fontos az akkuidő, akkor vannak 10 órát is kibíró táblagépek, mint például az ASUS Memo Pad HD 7, a Lenovo Yoga tabletek, vagy az iPad-ek, de az új Nexus 7 is jól bírja.

 

#8: Milyen árkategóriában érdemes gondolkodni?

Azt mindenkinek magának kell tudnia, hogy milyen tablet fér bele a költségvetésébe, de az általánosan elmondható, hogy 20-25 ezer Ft alatt nem lehet jó tabletet venni, de még közepeset se, ezekkel csak a bajunk lesz.

20 ezer alatt inkább ne

25-40 ezer Ft között már lehet olyan készüléket kapni, ami kisebb-nagyobb kompromisszumokkal használható. Ha pedig többet szánunk rá, akkor már remek lehetőségek vannak.

Ha érdekel, hogy milyen árkategóriában melyik típust ajánljuk, akkor olvasd el korábbi cikkünket!

 

#9: Mennyit számít a márkanév?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, és nincs rá egyértelmű válasz, mivel ez típusonként változó.

Vannak az ismertebb márkák (Samsung, ASUS, LG stb.), ezekből vagy drágán veszünk jó készüléket, vagy olcsóbban egy kisebb tudású, gyengébb hardverű, de mégis jó eséllyel megbízható tabletet.

Utánuk következnek az úgynevezett “B márkák”, amiknek a kínálatában sok jó árú, de mégis jó teljesítménnyel rendelkező táblagép van. Ezeknél azonban nagyobb esély van kevésbé minőségi készüléket kifogni, mivel ezek a cégek különböző kínai gyártókkal gyártatják le a termékeiket. Emiatt van az is, hogy egész hasonló tabletek is előfordulnak például az Alcor, a WayteQ, vagy a Prestigio kínálatában.

Egyébként egész jó tableteket ki lehet fogni tőlük, például 40-50 ezer Ft környékén vannak erős 4 magos 8 colos iPad mini hasonmások, vagy 25-30 ezer Ft környékén közepes teljesítményű IPS kijelzős táblagépek.

 

#10: Hol vegyem meg?

Alapvetően 3 lehetőség van: kisebb-nagyobb üzletben vagy áruházban, magyarországi webáruházban, illetve rendelhetünk külföldről is. Ezek előnyeit és hátrányait szedjük most össze:

 • boltok, áruházak: nagy előnyük, hogy általában ki lehet próbálni a készülékeket, és így sokszor könnyebb dönteni. Van személyzet, aki segít, de ha nem hozzáértő akkor ez inkább hátrány. Az árak általában kicsit az online ár fölött vannak, de ki lehet fogni jó akciókat.
 • magyar webshopok: könnyű az árak összehasonlítása és a legolcsóbb kiválasztása (persze a postaköltséget ne felejtsük el beleszámolni). Sok helyen van ingyenes szállítás. Érdemes olyan helyről rendelni, ahol vállalják 1-2 napon belül a szállítást.
 • külföldi webáruházak: Kínából rendkívül olcsón lehet jó tableteket rendelni, akár ingyenes szállítással is, de számolni kell a kockázatokkal!  Akár 1-2 hónap is lehet a szállítási idő, és ha meghibásodik a tablet, vagy eleve hibásat kapunk, akkor nagyon nehéz a garanciát elintézni (vissza kell küldeni). Továbbá meg kell említeni a különböző adóterheteket, amik az EU-n kívüli rendelésekre vonatkoznak (ÁFA és vám): ez simán rúghat 10-20 ezer Ft-ra, és így már kevésbé kedvező az ár.

 

Ha tehát tablet vásárlását tervezzük akkor egyáltalán nincs egyszerű dolgunk, mivek sok mindent számításba kell venni. Általános tanács, hogy ha tetszik egy típus, akkor el kell olvasni róla néhány tesztet, és a fórumokat is érdemes átböngészni.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket, és a lájkot, vagy megosztást megköszönjük! :)

16 hozzászólás

 1. Horváth Roland

  Tisztelt Cím!

  A legtöbb cikket elolvastam az oldalon, hogy mi alapján válasszak de mégis szeretnék tanácsot kérni. Ha lehet ilyet :)
  2 tablet között vacilálok, a kérdésem az lenne, hogy Önök mit gondolnak?
  Wayteq xtab 100gcr vagy Asus MeMO Pad ME102A-1A023A….
  Film, netezés, olvasás, egyszerűbb játékokra használnám.

  Az Asus megbízhatóbb név (?) de a wayteq-ben több a memória.és a felbontás, nem kevés a 1280×800?… szóval nem tudok dönteni, és ez a 60ezer Ft körüli összeg a határ.

  Előre is köszönöm a segítségüket és a tanácsaikat!

  Válasz
  • tabletvasarlas

   Szia! Sajnos nincs egyértelmű válasz az ilyen kérdésekre. Az ASUS felbontása valakinek kevés, valakinek nem. Szerintem nem olyan rossz, de ki kell próbálni valahol, és akkor kiderül. A minőségről nem tudok mit mondani, mert csak a WayteQ-et próbáltuk, és a nálunk járt példány rendben volt. Hibás, vagy nem túl jól összerakott darabokat sajnos mindkettőnél ki lehet fogni, így emiatt is ki kell próbálni vásárlás előtt. Arra nem sikerült rájönni, hogy az ASUS-ban milyen processzor van pontosan, talán ugyanaz, mint a WayteQ-ben, de nem vagyok benne biztos. Egyébként ha én választanék magamnak tabletet, akkor valahogy kipótolnám az összeget 80-ra és vennék egy LG G Pad 8.3-at, ami fényévekkel jobb mint az előzőek. Persze ha valaki nem akar rá többet költeni, akkor mindkét tablet jó választás lehet. Remélem tudtam segíteni :)

   Válasz
   • Roland

    Köszönöm a válaszát!
    Mindenképp 10′-ban gondolkodom ezért az LG nem jön szóba.
    Azt nem tudom igazából, hogy mennyit számít a memória. Az 1 gb az kevés, vagy teljesen elég…

    Válasz
 2. Lora

  Sziasztok, én is szeretnék egy kis segítséget kérni. Ha a tabletet igazából csak böngészésre illetve kapcsolattartásra (skype) használnánk, akkor milyen paraméterek a fontosak, illetve melyik készülékekben gondolkozzam?

  Előre is köszi! :)

  Válasz
  • tabletvasarlas

   Szia! Ez esetben nem kell túl erős hardver, de a hosszú akkuidő, vagy a szép kijelző azért jól jöhet. Rengeteg készülék megfelel a célra, például az Asus Memo Pad HD7 egy jó választás lehet.

   Válasz
 3. ayumiyuu

  Hello!! Már egy ideje böngészek megfelelő tablet után, nekem elsősorban munkához lenne rá szükségem. Egyúttal jó grafikai programot is keresek hozzá, rajzoláshoz. A pchez való rajzpad nekem nem vált be, ezért próbálnám ki az érintő felületet. Kaptam már egy-két javaslatot a dologra de egyelőre nem jutottam döntésre a dologban, kérnék itt is egy jó tanácsot, mi az amivel nem foghatok mellé?
  előre is köszönöm!!

  Válasz
  • tabletvasarlas

   Szia! Attól függ, hogy milyen összeget szánsz rá. Jó választás lehet például a WayteQ xTab 100QCR, mivel nagyméretű és nagy felbontású kijelzője van, ráadásul a hardvere is elég erős.

   Válasz
 4. Mustang

  Sziasztok!
  Mostanában gondolkozok tablet vásárlásán és köszönöm a jó tanácsokat, de még mindig nem tudnék választani.
  Főleg netezésre, FB-s játékokra használnám, másra nem nagyon, mert otthon van laptop, de a munkahelyen csak korlátozott net van és rengeteg üresjárat.
  Márkákat sem ismerem, Vodafone saját márkását figyelembe vegyem? Ott vagyok előfizető, ott tudnék legocsóbban venni, részletre.

  Válasz
 5. Flow24

  Helló!
  én egy olyan tabletet szeretnék venni aminek erős a procija és sokáig kibírja töltés
  nélkül és a grafikája is jó, jó a fény ereje is és a játékok is simán futnak rajta, és a videónézés is jó látványt nyújt. Miket tudnátok ajánlani??
  Előre is köszi!!

  Válasz
  • tabletvasarlas

   Szia! Sok ilyen tablet van, például: Nexus 7 (2013) vagy LG G Pad 8.3, de az olcsóbb Asus MemoPad HD 7 is elég jó, és akár 10 órát is kibír az akksija.

   Válasz
 6. Speedy

  Szia,

  olvastam már nálad sok cikket, de egyszerüen elvagyok veszve. Ha tudsz segits légyszives. Leirom hol tartok.
  Kell egy tablet, jó lenne ha max 60-ba beleférne. 7-8 col. Nexus 7 (2012) wifi-t használtam par napot az bejött. Kicsit picnek éreztem néha, de azért ok volt.
  Internetezni kell főleg, falshes honlapok is. 3g fontos. Minél hosszabb üzemidő előny. Nexus 7 (2013), LG 8.3 simán jó lenne, de nincs 3g, vagy azzal már nagyon nem a keret közelében van.

  Az origo jelenleg az Alcor Q787I. 35k, nem vannak kompromisszumok de legalább olcsó.
  EMAG-on láttam ASUS Fonepad 7 (FE170CG)-t 40 ért, elég hasonlónak, nem tudom jobb-e. Elég nagy akksija van (3950).
  Vagy ott van akár a másik fonepad 7 (ME372CG) 65 körül jobb felbontással.

  aztán vannak az ipadmini klónok de 3g-vel már 50-55 között menek (pl prestigio 5785 vagy 7079).

  Nem tudom ad e annival többet mint amivel többe került mint az alcor.

  Szóval gőzöm sincs mit vegyek. Altalaban visszatérek az alcorhoz, az legalább olcsó felkiáltással.

  ha van ötleted, és megosztanád hálás lennék.

  köszi,
  Speedy

  Válasz
 7. speedygonzi

  Igazából újra gondoltam az előző kérdésem. a 3G AZ MÉG MINDIG ALAP.
  Alapvetően kétfelé kell venni. 7 vagy 8 colost akarok. Mivel a simet smsek fogadására jelenleg is használom (Bank), ezért alapvetően hordoznom kell magammal a tabletet. Munkába minden nap, meg ha hosszabb távra megyek valahova akkor is. sZÓVAL FONTOS A HORDOZHATÓSÁG, DE EMELETT AZ AKKSI ÜZEMIDŐ IS.
  Szóval igy talán lehet hogy mégis nyerőbb a 7es, mint a 8as.

  szóval ha hetest veszek azt 3 felé tudnám szétszedni lehetőségek terén.

  1024×600:
  ITT AZ ORIGO AZ ALCOR 787i. 35 KÖRÜL
  aZTÁN LEHETNE ESETLEG 40ÉRT ASUS FONEPAD fe 170cg AMI ATOMOS, ASUS, DE NEM IPS.
  VAGY ACER ICONIA b1-711 50 KÖRÜL
  vAGY lENOVO a3000 7” 3g SZINTÉN 50 KÖRÜL

  a KÉRDÉS HOGY EZEK KÖZÜL BÁRMELYIK JOBB VÉTEL-E MINT AZ ALCOR.

  1280X800
  ITT ÁRBAN CSAK A FONEPAD 7 me372cG JÖHETNE KB SZÓBA. 62-65K KÖRÜL MEGY.
  A NEXUS 7 2012-BŐL SAJNOS MÁR NEM TALÁOK SEHOL REFURB GÉPET 60 KÖRÜÉ 80-85-T MEG SZERINTEM NEM ÉR.

  1920X1200:
  NEXUS 7 2013 95-100 K-TÓL, DE EZT TÚL SOKNAK ÉRZEM EGY 7” COLOS TABLETÉRT.
  TUDOM HOGY EZ LENNE A TUTI, DE EGYSZERÜEN SOK AZ ÁRA…

  nEM TUDOM HOGY AZ ASUS ATOMOS FONPADJAI HOGY MUZSIKALNANAK, FŐLEG BONGÉSZÉS A CÉL, DA VANNAK FALSHES HONLAPOK IS AMIKET HASZNALOK.

  hA NYOLC COL, AKKOR AZT LÁTOM HOGY VAGY LEGALÁBB 70-80 EZER VAGY ESETLEG 60 KÖRÜL A JOBB 3g-S iPAD MINI KLÓNOK.
  vÉGÜLIS VAN 45 KÖRÜL IS MINI KLÓN, DE AZOK FŐLEG AZ EGSZERÜBB KÉTMAGOSOK.
  eMIATT MOST EGY KICSIT INKÁBB A HETESEK FELÉ HÚZOK

  Válasz
 8. Orsi

  Sziasztok!
  Kérlek adjatok tanácsot. Kissé elvesztem a Tabletek között.
  17 éves srácnak keresek karácsonyra ajándékba egy jó kis tabletet. Főleg játékra és videónézésre használná otthon. Szép kijelző, erős hardver,megbízhatóság a főszempont, nem kell erős akku.Tudnátok vmi megfelelőt ajánlani úgy 50-55 ezerig?
  Előre is köszönöm!

  Válasz
 9. thomas

  Hasznos a bejegyzés! Az emag.hu senki ne vásároljon olcson tabletet, de tényleg csak jó tanács. (ha elromlik a tablet megszívod, mert nem kapsz mo. garanciát semmire)

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<b>Töltsd ki a biztonsági mezőt is!</b> *