WayteQ xTAB s7 teszt

1

Megérkezett a WayteQ legújabb olcsó tablete az xTAB s7, ami a korábbi xTAB 70qci és 700qci tabletek irányvonalát követi. A legfőbb különbség az IPS kijelző hiánya, és az ennek megfelelően olcsóbb ár. Ha érdekel, hogy mit tud ez a tablet 25 ezer Ft-ért, akkor olvasd el a tesztet!

WayteQ-xTAB-S7-teszt

Az előlap nagy részét természetesen a 7 colos kijelző foglalja el, amit egy átlagos vastagságú keret vesz körbe. Ez azonban ketté van osztva olyan módon, hogy a kijelző előtt lévő műanyag lap túlnyúlik a kijelzőn, és ennek köszönhetően optikailag vékonyabbnak tűnik a keret. Elöl találjuk még meg az egyetlen kamerát is, ami középen helyezkedik el a kijelző fölött. Gyárilag kapunk védőfóliát is, ami nagyon pozitív, mivel így egy percig sem kell aggódnunk a kijelző esetleges karcolódása miatt. Oldalról nézve az xTAB s7-et szintén azt látjuk, hogy a felület nem egyenes, hanem hosszában “barázdált”, ami miatt az egyébként 9.9 mm vastag készülék kicsivel vékonyabbnak hat. Jobb oldalt találjuk a hangerő gombokat, a 3.5 mm-es Jack dugót, a MicroSD foglalatot, valamint egy mikrofon nyílását. A másik oldalon a HDMI kimenet, a Mini USB, és a töltő csatlakozó van, fent pedig csak a bekapcsoló gomb helyezkedik el. A gombok egyébként meglepően stabilak, jól érezhető a nyomáspontjuk, és egyáltalán nem lötyögnek. A készülék hátlapján csak a két hangszórót találjuk, valamint a szokásos feliratokat, a felület pedig egy egyszerű, sima, fényes műanyag. Az összeszerelésben nem találtunk kivetnivalót, nagyon stabil a ház, nem recseg-ropog erősebb nyomkodásra sem.

WayteQ-xTAB-S7-oldal

Sajnos a kijelző már kevésbé nevezhető jónak, mivel IPS helyett, csak egy TN panelt kapunk, ami gyakorlatilag a legolcsóbb kijelzőtípus. A színek szemből nézve még nem is annyira rosszak, de a betekintési szög nagyon gyenge. A TN panel sajátossága, hogy ha felülről nézzük, akkor kifakul a kép, ha pedig kicsit alulról, akkor elsötétül. Oldalról nézve nem olyan rossz a helyzet, de azért messze van egy IPS-től. A 7 colos kijelző felbontása 1024×600 pixel, ami teljesen megfelelő, és az árkategóriájához képest jó. A pixeleket ugyan észre lehet venni ha nagyon figyeljük, de összességében viszonylag éles a kép.

WayteQ-xTAB-S7-front

Hardver tekintetében szintén nem túl erős a WayteQ xTAB s7. Az igaz ugyan, hogy egy 1.2GHz-es négymagos processzor hajtja, de az ATM7029-es chipset a legolcsóbb négymagos, és ennek megfelelően vannak hibái. Ide sorolható például a GC1000-es grafikus chip, ami sajnos nagyon rosszul szerepel, és ezért a komolyabb játékokról lemondhatunk. Persze ebben az árkategóriában ilyen kompromisszumokat kénytelenek vagyunk megkötni. Az általános sebességgel egyébként nincs gond. A menürendszer gyors, nem akadozik, és a böngészés is elég jól működik. A lapok hamar betöltődnek, illetve a görgetés és nagyítás is gyors. A weboldalakba ágyazott videók is azonnal elindulnak egy kattintásra, amit utána teljes képernyőre is kitehetünk. Lassulás leginkább akkor észlelhető, ha több lap van megnyitva, esetleg több alkalmazás is fut egyszerre. RAM-ból egyébként 1GB-ot kapunk, a beépített memória pedig 8GB-os, így ezzel nem lesz problémánk.

Antutu pont: 10438

antutu

antutu1

Azt már említettük, hogy a komolyabb játékokat nem szereti a gép, de azért az egyszerűbbekkel simán elboldogul. A filmeket is szépen viszi, persze a full HD-vel már akadhatnak gondok, de nem is lenne sok értelme 720p-s HD-nél nagyobb felbontású filmet rátenni, mivel úgyis alacsonyabb a kijelző felbontása. Általános használatra tehát alkalmas a WayteQ olcsó tablete, az alapfunkciók jól működnek, de azért nagyon komoly teljesítményt ne várjunk ennyi pénzért.

Kapunk néhány extra alkalmazást, mint ahogy azt már meg is szokhattuk a WayteQ készülékeinél. Először is ott van a WayteQ táblamagazin, amivel elég sok magyar nyelvű magazint olvashatunk ingyen, különböző témákban. Van még egy WayteQ fórum nevű alkalmazás, ami annyit csinál, hogy elnavigál minket böngésző segítségével a gyártó fórum oldalára, ahol például kérdéseket tehetünk fel a készülékkel kapcsolatban. Ennél érdekesebb azonban a MindigTV alkalmazása, ahol élőben követhetünk néhány magyar televíziós csatornát, illetve rengeteg csatorna korábbi műsoraihoz is hozzáférünk.

Az extrák sora azonban nem csak szoftveres téren hosszú, hiszen kapunk például Mini HDMI kimenetet, MicroSD bővítési lehetőséget, és a már megszokott USB OTG funkciót, amivel például egeret, billentyűzetet, vagy pendrive-ot is csatlakoztathatunk a készülékhez. Egy kamerát kapunk, ami elöl helyezkedik el, és a felbontása VGA, azaz 0.3 megapixel (640×480). Ennek a minősége átlagosnak mondható, videóchat-re és hasonlókra jó lehet. Az akkumulátor kapacitása 3000mAh, ami nem túl sok, így komoly használati időt ne várjunk egy feltöltéssel. Nagyjából 4 óra a reális folyamatos böngészéssel, vagy filmezéssel (két átlagos mozifilmet még jó eséllyel végignézhetünk rajta).

 

Összegzés

Az xTAB s7 a boltokban 25 ezer Ft-os áron kapható, ami egyáltalán nem eltúlzott. Hasonló áron van az Alcor ZEST D714I, ami egy szebb, IPS kijelzőt kapott, a hardvere viszont gyengébb, így tehát mérlegelni kell, hogy kinek mi a fontos. Kicsit drágábban 32 ezer Ft körül lehet megvenni a WayteQ korábbi 7 colos tableteit, az xTAB 70qci-t és a 700qci-t. Ezek szinte teljesen megegyeznek a tesztelt típussal, az egyetlen különbség, hogy egy nagyobb felbontású IPS kijelzőt kaptak, ami jóval szebb képet ad. Felmerül a kérdés, hogy megér-e ez 6-7 ezer Ft többletköltséget, de a választást az olvasókra bízzuk.

Ha hasznosnak találtad a WayteQ xTAB s7 tesztet, akkor nyomj egy lájkot! :) 

 

Egy hozzászólás

  1. csonakos

    “…négymagos…” – ezen igen jót kacagtam. :) Magyarra fordítani az angol szakzsargont mindig kihívás… És nem kritizálni próbállak, magam sem tudnék jobb kifejezéssel előállni. Jó cikk amúgy.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<b>Töltsd ki a biztonsági mezőt is!</b> *